GÜNEŞ ENERJİSİ SEKTÖRÜ HIZLA BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK

Ekim 2020
"
Smart Energy Yönetim Kurulu ve GENSED Başkanı Halil Demirdağ, Türkiye’de güneş enerjisi kapasitesinin 3 yılda yaklaşık yüzde 78 artarak 6 GW’a ulaştığını belirtti. Sektörün her yıl 1.5-2 GW arası kurulum planladığını belirten Demirdağ, “Türkiye’nin 100. yıl hedefi olan 15 GW’ı yakalarız” diye konuştu.
"

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Başkanı Halil Demirdağ, Türkiye’de geçmişi ancak 2014 yılına kadar uzanan güneş enerjisi sektörünün başarılı bir büyüme performansı sergilediğine dikkat çekti. Faaliyetlerine 40 MW kurulu güç ile başlayan sektörde, yatırımların artarak devam ettiğini belirten Demirdağ, “Türkiye güneşte 6 GW’lık kapasiteyi yakaladı ve sadece son 3 yıllık dönemde kurulu güç yüzde 78 artış gösterdi” dedi.

Aynı zamanda Smart Energy Yönetim Kurulu Başkanı olarak sektörde yatırımcı kimliği ile de faaliyet gösteren Halil Demirdağ, şu değerlendirmelerde bulundu: “2019 yılının ilk yarısında mevcut lisanslı projelerin azalmış olması ve az sayıda lisanslı projenin hayata geçmesi sebebiyle sınırlı büyüyen güneş enerjisi sektörü, yılın ikinci yarısında çatı uygulamalarını kapsayan yeni lisanssız yönetmeliğinin yayınlanması, elektrik tarifelerindeki artışlar ve süresi biten lisanssız projelere ilave 3 aylık süre verilmesi ile hareketlendi. Sektörün yeni döneme ilişkin beklentisi, güneş enerjisine yatırımların devam ederek, her yıl düzenli olarak 1.5-2 GW arası güneş enerjisi santrali (GES) kurulumunun gerçekleşmesi ve ilerleyen yıllarda da bu kurulum kapasitesinin sürekliliğinin sağlayacak bir pazarın oluşması.” 

 

BİZ BU HEDEFİ YAKALARIZ 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın her yıl 1.000 MW, 10 yılda ise; toplam 10 bin MW’lık kurulu güç hedefi bulunduğunu ve sektörün altyapısıyla, deneyimiyle buna hazır olduğunu ifade eden Demirdağ, şunları söyledi: “Kasım 2019 itibariyle 5.894 MW’lik kurulu güce ulaştı. Türkiye’nin toplam kurulu gücünün Kasım sonunda 91 bin 269 megavat, toplam elektrik üretiminin 22 milyar 974 milyon 402 bin kilovatsaat olduğu göz önüne alındığında güneş enerjisinin payı; kurulu güçte yüzde 6.45, üretimde ise yüzde 3.31. Türkiye, neredeyse sıfırdan başladığı güneş enerjisi sektöründe şirketlerin, devletin ve diğer tüm paydaşların katkılarıyla büyüyor.” 

 

GÜNEŞE YAPILAN HER YATIRIM EKONOMİYİ GÜÇLENDİRİR

Türkiye’nin, gökyüzünü görebildiği her yerde, tarım yapılmayan arazilerini, fabrika, mesken, şirket çatılarını ekonomisine dahil ederek kendi güneşinden enerjisini üretmesinin önemini vurgulayan Demirdağ, sözlerine şöyle devam etti: “Güneşin Türkiye’deki toplam elektrik üretimi içindeki payının artmasına yönelik her hamle, ülkemizin refahı açısından gerekli. Yerli ve milli enerji kaynağımız olan güneşe yapılan her yatırım, Türkiye’nin ekonomisini güçlendirecek. Bunun için yeni kapasiteler açılarak GES yatırımlarının desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Mevcut kurulu güç sayesinde Türkiye, ithal doğalgaza harcayacağı 600 milyon dolarlık bütçeyi ekonomisine kattı. Güneş sistemlerinin yaklaşık 30 yıl ömrü olduğu düşünülürse, bu da 18 milyar dolarlık tasarruf edilmesi ve böyle bir meblağın Türkiye bütçesine kazandırılması demek. İşin çok önemli bir boyutu daha var, o da çevre. 1 MW’lık GES, karbon emisyonunu 500 bin ağaca eşit oranda önlüyor.” 

 

Demirdağ ayrıca, “Güneş enerjisi odaklı olarak ilk kez 11-13 Mart 2020 tarihinde İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan Solar İstanbul Fuarı’nın da sektör beklentilerimiz doğrultusunda gerçekleşmesini hedefliyoruz” vurgusunu yaptı.

Copyright © 2020 | Smart Güneş Teknolojileri - Tüm hakları saklıdır.
Data1